Hoe kies je de juiste functietitel voor je vacaturetekst?

Denk je dat een vacaturetitel slechts een detail is bij het werven? Think again. Een nauwkeurig gekozen functietitel trekt de juiste mensen aan en zet de toon voor hun verwachtingen en vervolgacties. In deze blog ontdek je waarom de perfecte vacaturetitel cruciaal is voor het succes van je team. En hoe je gratis, zonder iets te downloaden, met Google Trends op basis van data de juiste functietitel kiest.

Wat is Google Trends?

Google Trends is een gratis tool van Google die laat zien hoe vaak er naar een bepaalde term wordt gezocht. Door Google Trends te gebruiken, ontdek je naar welke functienamen werkzoekenden zoeken. 

Om Google Trends te gebruiken hoef je geen software te downloaden. Je vindt Google Trends door in je browser https://trends.google.nl in te vullen en je komt direct op de juiste pagina uit. 


Waarom is het zoekvolume van een functietitel belangrijk?

 1. Zichtbaarheid: Functietitels met een hoog zoekvolume worden vaker gezocht door werkzoekenden. Door deze functietitels te gebruiken, worden je zichtbaar voor meer potentiële sollicitanten.
 1. Relevantie: Het zoekvolume kan ook een indicatie zijn van de relevantie van een functietitel. Functietitels met een hoger zoekvolume zijn vaak meer gangbaar en herkenbaar voor werkzoekenden, waardoor ze waarschijnlijker zijn om op deze vacatures te klikken.
 1. SEO: Functietitels met een hoog zoekvolume kunnen helpen om de SEO van je vacaturepagina te verbeteren. Door zoekwoorden met een hoog zoekvolume in de functietitel en de beschrijving van de vacature te gebruiken, rankt je website hoger in de zoekresultaten van Google, wat tot meer bezoekers kan leiden.

Hoe gebruik je Google Trends om de juiste functietitel te kiezen?

De functietitel speelt een cruciale rol in de eerste indruk die je op een potentiële sollicitant maakt. Daarnaast is het een van de belangrijkste Google for Jobs rankingfactoren. Onduidelijke functietitel? Dikke kans dat je vacature minder vaak bekeken wordt. Met deze stappen kies je de beste functietitel voor jouw vacature

Open Google Trends
Ga naar https://trends.google.nl en vul in de zoekbalk een functietitel in. In het voorbeeld zoeken we naar een financieel medewerker.

  Zoekbalk Google Trends

  Bekijk de trendgegevens
  Kijk naar de grafiek die Google Trends genereert. Deze laat de zoek interesse naar die term over de tijd zien. Je kunt de locatie, tijd (van het afgelopen uur tot het begin van het internet) en de categorie aanpassen. Voor functietitels raad ik aan om de categorie ‘Vacatures’ te selecteren.

  Voeg andere potentiële functietitels toe om te vergelijken welke termen de meeste interesse genereren. Voorbeeld: Je kunt “Financieel Medewerker” vergelijken met “Financieel Administratief Medewerker” of “Boekhouder”.

  5. Analyseer de resultaten:

  Google Trends laat zien welke term de meeste zoekt interesse heeft en in welke regio’s, plaatsen of landen een specifieke zoekterm populair is. Google Trends geeft ook zoekopdrachten weer, die je helpen bij het kiezen van zoekwoorden voor jouw vacaturetekst.

  6. Kies de functietitel:

  Op basis van deze analyse, kies je de functietitel die het meeste zoekvolume genereert en relevant is voor de functie die je aanbiedt.

  Kortom
  Google Trends is een krachtige gratis tool. Door inzicht te krijgen in de zoek interesse van werkzoekenden, neem je beslissingen op basis van data in plaats van aannames. 

  Wil je meer weten over het gebruik van Google Trends in recruitment of heb je hulp nodig bij het schrijven van vacatureteksten? Neem contact met mij op voor meer informatie.